Dzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole

22 października 2015 po raz siódmy w Zespole Szkół? Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie przeprowadziliśmy akcję „ Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu w szkole” połączony z konkursem „Moje zdrowe śniadanie”. Uczniowie z klasy pierwszej, o profilu technik ?żywienia i usług gastronomicznych, przygotowali w ramach konkursu zdrowe smarowidła do chleba. Były to między innymi: pasta z ciecierzycy z suszonym pomidorami, pasta jajeczna, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pasztet z soczewicy. […]

„Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”

W naszej szkole, 22 kwietnia 2015 roku, już po raz piaty odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane pod hasłem przewodnim konkursu kulinarnego, organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim: Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne. Dzięki warsztatom, zakończonym konkursem, młodzież miała okazję poznać receptury tradycyjnych potraw regionalnych, zdobyć wiedzę na temat zdrowej, naturalnej żywności, nauczyć się dokonywać świadomego wyboru produktów żywnościowych. Konkurs to również promocja zdrowego stylu odżywiania. […]